【棠禾設計 曾智和】悠遊蔚瀾之境 齊敘憶想寓所

【棠禾設計 曾智和】悠遊蔚瀾之境 齊敘憶想寓所

OPEN Design 2024-03-01 11:12

本文由OPEN編輯部撰寫

設計概念 Design Concept

甫入室,通敞明亮的空間於眼前鋪展,帶來輕鬆無壓的愜意氛圍,顧盼四周,灰白簡約的現代風範相偕質感滿溢的霧藍色調,為空間注入一抹清新氣息,攜手逸散柔光的條燈、吊燈,共組遼闊舒心的日常景緻,令新居其中的年輕夫婦展開專屬彼此的幸福篇章。

棠禾設計 曾智和 設計總監思及業主夫婦對開闊場域的嚮往,於客變階段便屏除書房隔間牆,形塑開放式公領域,同時考量屋主時常邀請親友來家中拜訪,以及未來生育計畫,保留建商規劃的三間臥房,作為主臥室、客房與孩童房使用。設計風格上,公區依循男主人喜好,以純淨的灰、白色系為基底,搭綴玻璃、鐵件和石紋等元素,營造乾淨俐落的現代格調,同時於天花板橫梁、電視牆及書櫃底板處融入圓弧造型,平衡硬質建材的給人的堅實感,私領域則透過簡約線板一展女主人鍾愛的新古典風貌,整體再藉由兩人愛好的淺藍色系相呼應,打造出理想的居家環境,共創嶄新生活。

As you step into this space, an open and well-lit ambiance unfolds before your eyes, presenting an inviting and unwinding situation. The surrounding modern simplicity in shades of gray and white is beautifully complemented by the textured blue hues, brilliantly adding a dash of refreshing atmosphere to the area. Paired with the gentle illumination of strip lights and pendant lamps, they collectively form an unimpeded and comforting effect. This design sets the stage for the young couple in their new home to embark on a unique and joyous chapter of their lives together.

Tang He Design’s design director TSENG CHIH HE thoughtfully removed the study partition wall during the customization process, which succeeded in an open-plan communal space to satisfy the homeowners' desire for a spacious living area. In addition, we preserved the original three bedrooms planned by the developer, which served as the master bedroom, guest room, and child's room, brilliantly meeting the homeowners' penchant for entertaining friends and family and their family's future planning. The shared area adopts a clean gray-white color palette, complemented by glass elements, metal fixtures, and the stone-textured finish, creating a stylish and sleek design to reflect the design preferences of the male homeowner. To soften the sense of rigidity brought by the hard materials, we ingeniously introduced the curvilinear feature into the ceiling beams, TV walls, and shelf backing. For the private areas, a minimalist panel design reflects the homeowner's affinity for a neo-classical aesthetic. Overall, the design harmoniously incorporates the couple's preferences for a light blue color scheme, creating an ideal living environment for starting a new and vibrant chapter in their lives.

設計手法 Design Techniques

完備餐廚 共創歡聚
Well-equipped Kitchen for Joyful Gatherings

回應業主夫妻平時下廚習慣與好客性格,規劃寬敞無拘的一字型廚具,予以流暢的烹飪動線,並增設石英石檯面的中島,延伸備餐空間之餘,內建雙邊櫃也滿足一旁客廳及廚房的收納機能,而位於側落的插座便於居者使用各式料理家電,緊鄰的活動式長型餐桌則可容納多位訪客,打造出主客盡歡的相聚之地。

Considering that the homeowners enjoy cooking and hosting the house gathering, we meticulously designed a spacious and unrestricted one-wall kitchen layout. This layout facilitates a seamless flow, enhanced by a kitchen island with a quartz countertop island that serves as an additional preparation zone. The island also integrates built-in cabinets on two sides, providing sufficient storage space for the adjacent living room and kitchen. Moreover, we strategically set up electrical outlets on the side of the kitchen island to accommodate a variety of kitchen appliances for the residents. Next to it, an elongated, versatile dining table can fit multiple guests, creating a focal point for joyful gatherings and shared moments between hosts and guests.

巧妙手筆 燦然一新
Glowing Revitalization by Artful Transformation

有別於制式的木紋系統櫃,書房書櫃以木作打造圓弧造型底板,其表面採用藝術塗料搭配特殊工法,呈現黑底白線的石紋效果,再加之系統立板、層板,並內嵌鋁條燈,襯托業主個人收藏的同時,也呈遞異材相拼的豐富層次,為公領域帶來一道別緻端景。

Diverging from conventional wood grain modular cabinets, the bookshelf in the study boosts the wooden backing board with gracefully curved features. We delicately apply artistic wall coating via a distinctive painting technique, presenting a marble-like effect with white lines on a black background. Complemented by modular levels, panels, and embedded aluminum strip lights, this design accentuates the homeowner's collection and enriches spatial dynamics with contrasting elements. The result is an exquisite focal point that brings a unique and vibrant ambiance to the communal spaces.

自然再生 美觀並蓄
Aesthetic Harmony in Sustainability

儘管品牌最初以木作起家,但隨著環保意識抬頭,我們降低木材與各式人造材質的使用量以減少耗材產生,改透過天然的特殊塗料和再生資源的系統板塑造多變麗景,兼具環境永續和設計美學。

Although our brand originated with a focus on woodworking, the rising awareness of environmental sustainability has prompted us to reduce the use of wood and synthetic materials to minimize resource consumption. Instead, we employ natural, eco-friendly coatings and modular panels made from recycled resources to craft diverse and picturesque scenes, seamlessly merging environmental sustainability with design aesthetics.

 

玄關
Entryway

延續公區現代風格,玄關以灰白六角磚劃出一方落塵區,避免戶外沙塵侵染屋內,也便於日常清潔、保養,一旁規劃複合穿鞋椅的懸空收納櫃,提升屋主出入的便利性。

We artfully arrange a dedicated drop zone featuring gray and white hexagonal tiles, which not only keep with the modern aesthetic of the shared areas but also reduce dust from outside and make it easy for everyday cleaning and maintenance. In addition, a wall-mounted storage cabinet, cleverly integrated with a multifunctional shoe-wearing bench, is strategically placed nearby, thoughtfully facilitating the homeowners when coming and going.

 
 

客廳、書房
Living Room & Study

回應業主的喜好,客廳電視櫃選用霧藍色,電視牆則以灰色呈現跳色效果,豐盈視覺層次,對側書房除了供業主平時辦公之用,未來也可作為陪伴孩子學習閱讀的場域,而無隔間的規劃更能拉近人們距離、凝聚彼此情感。

Considering the homeowner's preferences, we meticulously chose a misty blue hue for the living room TV cabinet, creating a vibrant interplay with the gray-toned TV wall. The adjacent study, designed without partitions, can serve as a home office for the homeowners and a children's learning and reading area for the future. This open layout ideally fosters a favorable environment for daily work and brings people closer together in a seamless and inviting ambiance.

 

餐廳、廚房
Eat-in Kitchen

餐廚區的中島上方特別加入三盞白色吊燈,與一旁同色餐吊燈相映襯,打造和諧一體的視覺感受,發散的柔和暖光則增添夜晚聚餐時的氛圍與情調。

In the heart of the eat-in kitchen, three exquisite white pendant lights are artfully suspended above the central island, harmonizing with the adjacent dining pendant lamp in the same serene shade. This meticulous arrangement creates a seamless perception, and the warm glow from these lights gently adds an inviting and romantic ambiance during evening gatherings around the dining table.

主臥
Master Bedroom

承續公領域的圓弧元素,主臥也以相同手法修飾床頭橫梁,並搭配簡約的平頂天花板,賦予居者單純、無干擾的睡眠環境。

Extending the curved motif of the common areas, we artfully employ the same elements in the master bedroom to embellish the beam above the bed and the clean plane ceiling. This design imparts a serene and undisturbed sleep sanctuary, providing residents with a tranquil space for a restful night.

項目資訊

案名:蔚瀾寓所
項目類型:單層
項目地址:台灣新竹
設計團隊:棠禾設計
項目坪數:26坪
主要建材:鐵件、石英石、義大利進口藝術塗裝、超耐磨木地板、進口系統櫃

OPEN Design動能開啟傳媒:http://www.openworld.tv/talk/

熱門文章
知名甜點店宣布「結束營業」!全面撤出台灣 插旗3年熄燈
知名甜點店宣布「結束營業」!全面撤出台灣 插旗3年熄燈

TVBS新聞網

68
0
分享