首頁 設計空間 光縫Light slit

分享
文章

光縫Light slit

 

古迪室內裝修設計有限公司  Goody Design Co., Ltd.

李文琪  Wen-Chi Lee

 

田野間的合院建築,在夕陽餘暉下的炊煙裊裊,已然是現今許多中生代難忘的共同記憶,而如何將傳統斜頂合院,融合舊建材、老樹與周邊地景特色,改造成裡外摩登的現代商空,設計者以新穎大膽的提案,演繹新舊融合與人文傳承的雙重旨趣,並藉光為名;賦予舊建築嶄新的風貌與生命力。

Smoke is curling upward from kitchen chimneys with courtyard in the fields at sunset. That ‘s unforgettable common memories of nowadays middle-aged people.And how a modern commercial space with fusion of old building materials, old trees and landscape features be transformed from the traditional courtyard with a sloping roof?Designer provided a fresh and bold proposal of integration of old and new and double purport of heritage and humanities, in the name of light, giving the old building a new style and vitality.

屋外廣場地面以水泥灌注、壓花工法,模擬農地收成後、休耕階段因陽光曝曬下的裂紋圖案,使用上也能增加地面的摩擦係數。主要的辦公室即為合院改造現址,地坪方整的單層空間裡,設計者以從建築量體間剖開一道光縫的奇想,為室內打造幅寬達180度的採光天井,打破水泥籠子的封閉,將光引進同仁們的活動場域,並透過光連結自然,喚醒人之於土地久違的感情,同時也富含週而復始、生生不息的正向隱喻。

The square ground outdoors with cement grouting, embossing methods to simulate the crack pattern due to the sun exposure on the fallow after the harvest. By doing so, the surface can also increase the coefficient of surface friction. The main office is the transformation of the present site courtyard. In the square and single-floor space, designer created a interior 180 degrees width lighting patio by cutting a light slit in the building, and broken closed cement cage, also introduced the natural light to the people’s activities field. And the link to natural through light wakes up people's feelings on returning to the land, and gives the metaphors of all nature is a endless cycle.

 

原先單調的水泥軀殼,因為這道光縫的鑿光剪影,讓人們可以透過日晷推移、光影的偏斜角度,察覺一天甚至一季的流轉變化,感受壁光晨、地光午、桌光申的時間趣味,而始終閒不下來的光軌如同時間的步伐,提醒人們牢記把握當下。

Because this light slit changed the original drab cement shell, people perceive the sundial movement, skew angles of shadow, and changes in a day or season, to feel and appreciate the fun of time. And the restless light rail, as the pace of time, reminds people seize the moment and live life in the now.

 

180度的旭日、月華、星光,收納了濃縮的天空與無盡自然,以ㄇ型玻璃架構取代三個面的實牆,無形中也讓居留室內的人們,擁有一處可以喘息或親近自然的空間,清爽的室內以白色系為主呼應天光,大面開窗的入口處規劃接待區與迎賓櫃台,上方並以木料施作格柵天花板,營造第一印象的休閒感。

180-degree sun, moon, stars, store concentrated sky and endless nature, replaced three walls by U-shape glass, allows people to stay indoors with a relaxing space and close to the nature. The crisp white lines based chamber echo with the ceiling. Reception area and welcome counter with big windows at the entrance, and the lattice ceiling are built of timber brings the sense of leisure as first impression.

長列的光縫串接或界定不同單元,靠牆是一整排多功能的白色收納櫃兼事務區,利用連續面整合跳脫櫃體的壓迫,而由櫃台搭配三列倣樹幹的木質高櫃界定辦公區,設計師透過抽象、具象的比喻,點出生活不可全然被忙碌佔據,放眼毫不矯飾的石頭、光線、植物等元素,為繁忙的辦公場域,保留昔日樹下乘涼般的自在聯想。

Long light slit connects or defines the different units, next to the wall is a row of white multifunction storage cabinets and affairs area. Using integration of continuous surface to escape the oppression of cabinet. And match the counter with three imitation trunk high cabinet defining office area. Designers express the busy life should not be completely occupied through abstract, figurative metaphor. The stone, light, plants and other elements without pretense, retain the same free association under the old shade tree for busy office field.

 

 

 

FaceBook
最新網路流行話題掌握 歡迎一起加入
分享至Facebook

FACEBOOK粉絲留言版

大家都在看
蘇揆宣布「振興三倍券」7/15上... 阿中部長入住 台南大員皇冠假日酒... 顏清標換肝恐因這習慣 出現這些症... 行政院明宣布振興券發放方式!藍委... 躲門口、陽台抽菸一樣出事! 十歲... 太委曲!小嫻婚變3年 首吐離婚何... 韓市府「老青共居」社會住宅登場!... 萬安不姓蔣?蔣經國日記「夢見」蔣... 陳時中連拍60組廣告!網友心疼灌...

首頁 設計空間 光縫Light slit